...part 2.

.: Visoko, piramisnézés :.

.: szintén Visoko, római vár a piramis tetején :.

.: a tulajdonképenni piramis építőkövei :.

A képekből talán nem látszik, de elég sokat szívtunk ezzel a piramissal. Kezdődött azzal, h elsőre felmentünk a tetejére, persze gyalog. Ákos szerencsére megunta és lement az autóért, így a visszaút már kényelmesebb volt. Persze a tetjén semmit nem láttunk az állítólagos piramisból, egy római várromot találtunk, ami elég nagy csalódás volt. Közben az egyik társunk lement és a helyiektől megtudta, h ha piramist akarunk nézni akkor nem oda kell menni, hanem csak pár száz méterre a falutól, ott van egy feltárás, ahol látszanak az építőkövek. Na mi meg is néztük, még egy "idegenvezető" is nyomunkba szegődött. Én nem akarok senkit se megbántani, legkevésbé a bosnyákokat, mert nagyon kedves emberek, de amit mi ott láttunk annak semmi köze egy ember által emelt piramishoz, homokkő és konglomerátum szépen padosan, rengeteg árulkodó jellel (jól dokumentáltuk, talán egyszer lesz egy külön bejegyzés róla). Tehát szerintünk a 12500 éves visokoi piramis egy hoax, megjegyzem, h nekünk türelmünk csak a Nap piramishoz volt, van a környéken még Hold piramis is, és néhány kisebb.

.: Neretva völgye, élmény volt autózni :.

.: Mostar, óváros :.

.: Mecset féle Mostarban, egy elég kommersz fajta, mert nők is bejártak és felengedtek a toronyba is :.

.: Óváros a mecset tornyából :.

.: az újraépített öreg híd :.

.: bazár :.

.: Horvátország, ültetvény :.

.: Bosnyák tengerpart, eddig csak itt fürödtünk :.

.: Ston, nem túl látogatott, de hangultos városka :.

.: Dubrovnik, kikötő :.

.: úton az óvárosba :.

.: ... :.

.: ... :.

.: ... :.

.: ... :.

.: ... :.

Dubrovnikhoz most volt először szerencsém, de nem bántam meg, hihetetlenül hangulatos, fehér kőből épült az egész óváros, szűk utcák, a várfal, kék ég, tenger, azt hiszem udvarhelyiként ez pont az ellenkezője annak, amit az ember hétköznaponként otthon lát (na jó, a kék ég a Szarkakőről is szép). Mindenképp kötelező uticél az Adrián. Persze az ellenszevet amit a horvátok iránt érzek sikerült fokozni a Gotovina tábornokos bannerekkel az utak mentén.

.: Montenegro,Durmitor hegység, Ákos fejét megszállták a rovarok... :.

.: Durmitor, érdekes élmény volt a térdemnek... :.

.: ...de végül kibírta, mert most Albániából blogolok :) :.

.: ahol hó van, ott kell csúszni is :.

.: tanakodás..., két részre szakadtunk, én a visszaút mellett döntöttem a térdemmel összhangban :.

.: szintén Durmitor, kb. 2250 m-ig jutottunk fel :.

Érdekes élmény volt Montenegro is, a nagy "euro" láz mellett igazi Balkán ország. Rengeteg a nagyon rossz út, az autósoknál extrának számít ha leveszik a hosszú fényt, nem beszélve az index mellőzéséről. Szemét is van bőven, az alagútjaik nincsenek kivilágítva, elég nagy a káosz úgy általában az útjaikon. Viszont a természeti adottságaik elképesztőek, Durmitor, Tara szoros, és a tengerpartot még csak ma este érjük el.

Jelenleg a Shkodrában vagyunk, eddig sokat nem láttam belőle, mert netezek :), de Albániához képest az általam látott többi balkán ország rendezett, tiszta és higiénikus. Én ennél szemetesebb helyen még nem jártam, a határtól idáig olyan volt, minta a csiki szeméttelep körül autóztam volna. Ráadásul az aszfalt útról letereltek, így mentünk poros földúton, menzőn, folyómederben, majdnem szántásban is, az összkép viszont egységes volt...szemét mindenütt és szinte kizárólag mercik. Mivel képek előkészítve nem voltak, ezért online csak 1-2 nap múlva lesznek.

A továbbiakban kimegyünk Albániából minél előbb, Kotori öböl a cél, onnan pedig készülödünk visszafele.

aeduard

7 megjegyzés:

Várday Béla írta...

Szép helyeken jársz!

Füles írta...

ó, hogy az a mennydörgős ménkű csapna belétek.
na nem baj. jön még kutyára kamion, fogsz te bányában görnyedni.

Vass Lehel írta...

Remelélem, hogy a Kotori öbölről készitesz néhany szép felvéteét, legalabb melegitsek be mert mi is oda keszulunk pontosabban Kotorba aztan meg onnan minden fele. Ez a Mostari hidat meg kell nezni? mert amugy sokat hallottam rolla. Na jo na mjad meg beszelunk, Jo utat es jo nyaralast es szep fenyeket.

Mariposa írta...

i love the black & white stairs shot.

s@só írta...

fiatal korod ellenére megnyugodhatsz, Te már láttad... és Fülessel teljesen egyetértek. Sőt.... gyalogolni is fogsz - ezekért, sőt fogtok mindhárman :))))

Névtelen írta...

ejj, mintha csak Csíkban lenne szeméttelep... :P :))

fáj a szívem a hóért...

aeduard írta...

@ Füles, s@só - azt hiszem a kutyára kamion jóslat hamarabb elért mint ahogy gondoltam, ugyanis a műszakbeosztásokkal egy kis aszinkron történt Apátiban. s@só te most kint vagy?

@ Lehel, azt hiszem lesz külön bejegyzés Kotorról is. Ami Mostart illeti tényleg kihagyhatatlan, nagyon szép a belváros, főleg a mecset tornyából :). A híd is látványos, és annak ellenére, h ez már nem az eredeti, mert a horvát testvérek kilőtték, nagyon hangulatos.

@ Mariposa - ty

@ fuusti - nem csak ott van, de miért baj az, h az egyik látványosságát megemlítem :)

Instagram