Ha egy hét után kisüt a nap

.: a júdásfülek feszítenek és élvezik a naplementét :.

.: a hangyáké költözködnek, vagy nagytakarítást tartanak  :.

.: mi szedtünk egy nagy adag erdei csiperkét :.

Gyönyörű gombák voltak, de sajnos nem tájékozódtunk elég jól. Ez akkor tudatosult bennünk először, amikor főzés közben erős tinta/vízfesték szag kezdett terjedni a tűzhely körül. Ráadásul nem csak a szag, de az íz is olyan mintha töltőtollat szopogatna az ember (fogalmam sincs, hogy honnan ez a kapcsolat, mivel tollam se nagyon volt soha, de azt hiszem ilyen lehet az íze). A leírások szerint nem túl közkedvelt gomba, mivel feketére festi az ételt. No itt volt valami csúsztatás, mert gondoltuk minket a szín nem érdekel, de akárhogy fűszereztük, tettünk bele minden jót, a tinta íz változatlanul uralta az gasztroélményt. Én a projektből ki is szálltam, a srácok ma ebédre megpróbálják. Ha netán mégsem csiperke lenne, még megmenthetitek őket egy jó gyomorrontástól :). Orsi, a gombák ennek ellenére úgy általában finomak :).

A kiruccanás fontosabb eseménye, hogy emberemlékezetem óta, ami minimum 18 év (vegaság kezdete), először tudatosan öltem. Egy intenzív kullancstámadás következménye, amit végül én nyertem 18-16-ra Ricsivel szemben. Az első 3-at még elengedtem, de a többivel szemben határozottan felléptem. Így utólag, főleg belegondolva a folyamatba, nem kellemes érzés, és nem lesz ebből rendszer.

Update: Köszönet az index fórumos gombászoknak, kiderült, hogy nem véletlen a tintaszag, mivel mérgező tintaszagú csiperkét sikerült találni!!! :)

aeduard

5 megjegyzés:

Szabi írta...

A masodik kep a kedvencem innen, egyszer nagyon unatkozhattok, ha mar merges gombakat is szedtek :).Csak hajra a gyilkolassal, nyitoljad a kocsog eloskodoket!!!
Es Orsi - nem minden gomba finom, sot nagyon kevesre tudnam ezt mondani, de ad egy plusz izet az etelnek ami sokszor jol jon (persze nem a tinta, az nem jon be nalam) en 1 fajtat tudok megeni magara...na de lehet masok ezt nem igy latjak!
Koszi hogy felevenitetted bennem a tinta izet, eszembe jutott meg kisiskolas koromban mikor kiharaptam a tolto tollam tartalyat...en tudom milyen ize van, nem szivesen iszogatnam az biztos...

Orsóu írta...

Edu, Szabi - finom vagy nem, jódolGomba' biztos nem eszem meg :)

Robert Andras írta...

Hat en meg ilyen csuperkevel nem talalkoztam - es hat orulok, hogy igy a kepeket latva, nem lett semmi bajod/ok... Jok a kepek! Gomba?! hat azert egy tojasba kisutott ozlabgomba vagy egy frissen sult varganya keves sova es turolval... hmmm... hogy megkivantam - hol van augusztus?

Patrics írta...

A tegnapi vadászat nem volt sikeres :-( Pár órával előzhettek meg, az ott hagyott szárakból ítélve. Nagyon szép nagy csiperkéket találtam csak már öregek voltak, fekete lemezekkel. Szombat este nektek is oda kellett volna mennetek és nem a tintaszagú csiperkét haza hozni, mérgezni a népet.

aeduard írta...

@ Szabi - Szedünk mi mindent :), s mint láthatod majdnem meg is esszük, de szerencsére csak majdnem.

@ Orsi - :)

@ Robi - hát én sem találkoztam még ezzel, itthon nem túl gyakori az biztos, ez tévesztett meg. Kint viszont már van vargánya és őzláb is, nem kell megvárni az augusztust :)

@ Patrics - ezt most jól Ricsire kenem, de ő mondta, h az erdőt próbáljuk meg... no de lesz ott még csiperke az biztos, s legközelebb résen leszünk :)

Instagram