Jordán homokkövek

.: ember és természet által is épített örökség :.

A korábbi Jordániáról szóló bejegyzésemben rosszalló vádak :) értek. Ezek megcáfolásához íme egy bejegyzés, szöveggel és egyéb, számomra újszerű anyaggal. Egy úti beszámolóról már lekéstem, és meg is tette helyettem Robi és Boti. A leírásaik meglehetősen részletesek, ha azoknál többre lenne szükség akkor bátran lehet kérdéseket írni.
Jordánia legérdekesebb és leglátogatottabb természeti látványosságait nem lehet elvonatkoztatni a geológiától, pl. Nagy-riftvölgy (Holt-tenger és Aqabai-öböl), paleozoós homokkövek minden mennyiségben (Umm Ishrini Homokkő Formáció). Engem utóbbi ragadott meg leginkább, hiszen a legemlékezetesebb úti céljaink (részben) ilyen kőzeteken alakultak ki: Wadi Dana, Petra, Wadi Rum. Az Umm Ishrini Homokkő Formáció kambriumi, vagyis legkevesebb 500 millió éves. A homokkő jellemzően vörös, barnásvörös színű, kvarcban nagyon gazdag, közép és durvaszemcsés, keresztrétegzett, első sorban folyami eredetű. A formáció maximális vastagsága 300-350 m, Wadi Danaban 110 m látható. Élmény volt bóklászni mindhárom helyszín homokkő szikláin, a kőzet hihetetlenül tapadt, egy percig sem érezte úgy az ember, hogy cipője ne állna stabilan. Hajmeresztő letörések, felrepedezett párkányok, változatosabbnál változatosabb eróziós formák, áthajlások, üregek voltak minden lépésben. A tekergések alkalmával rengeteg felvétel készült, ezeket bemutatni ilyen elrendezésű blogban azt hiszem áttekinthetetlen és unalmas lenne, ezért összeválogattam egy három perces filmes (720p) bemutatóra való képanyagot. Sajnos a konvertálás nem sikerült a legjobban és néhány képen a folyamatos átmenetek (gradiensek) sávossá váltak. A címválasztás T.E. Lawrence erről a vidékről ihletett A bölcsesség hét pillére regénycíme nyomán történt.

aeduard

5 megjegyzés:

Szabi írta...

Azt hiszem a sok kepes beszamoloknak ez a legidealisabb bemutatasa, nagyon szep fotok, es orvendek h a beigert kepeket meg is kaptuk...Robertnek koszonhetoen meg a sztorikat is megtudtam, de ez a Boti, hat 8 nap alatt csinalt 6 kepet,...,borzaszto :)

Apróbirtok írta...

Ha ezt az országos turisztikai ügynökség meglátja, tuti letölti és kifizet valaki másnak 1 milla eurót a kiváló összeállításért.

Jövő nyáron Peru?

aeduard írta...

Köszönöm a megjegyzéseket. Ami a jövő évi projektet illeti, úgy néz ki megvan a legényes úti cél. Persze Peru vagány lenne, de az komolyabb összeg azért. Viszont Irán és Damavand körvonalazódik, s természetesen szeretettel meg vagy hívva te is Laci.

Boti írta...

Jó ötlet volt ez a videó és legfőképp nagy jó is lett.

@Szabi... én egyelőre maradok az ígérettel, mert a képeim még úgy vannak ahogy felmásoltam... sajnos.

Robert Andras írta...

You never seize to amaze me! En csak most latom ezt a osszeallitast - es fantasztikusan sikerult! Nagyon ugyes!

Instagram