A Dungó-feredő

.: Dungó-feredő Homoródkarácsonyfalva határában :.
.: a feredő forrása :.
Egy sikertelen szentpáli gombászás és madárlesés után Almás fele tartottunk Lóránddal. Említette, hogy hallott egy gyógyfürdőről Karácsonyfalva mellett. Így alakult, hogy tettünk egy rövid kitérőt és megkerestük a Dungó-feredőt. Nem sok fogalmunk volt, hogy mi várhat ott ránk, így egy kevés szomorúsággal  elegyített kellemes meglepetésben volt részünk. A falu széli letérőt tábla is jelzi, amit Béla Albert helyi fafaragó készített. Onnan még kb. fél kilométerre van a Dungó-dombon a feredő, közvetlenül a domb oldalában látható forrásmészkő feltárások felett. Elérve a dombtetőt nagyon meglepődtünk és megörültünk, egy szépen körbekerített telep volt előttünk néhány, népi díszítésű faépítménnyel (fedett étkező, társalgó, öltözők, wc, illetve a fürdőmedencék). Az építmények között szépen festett útmutató és hangulatfokozó táblák vannak, versekkel, idézetekkel. A forrás mellett vesszőből fonott szobrok, szabadtéri alkotások, faragások.

.: a medence (a háttér egy része retusált) :.
 A forrástól deszkapalánk vezet egy terebélyes bodzafa alatt kialakított fürdőmedencéig. A deszkamedence két szintes, lehet lábat lógatni, de lehet teljesen szárazon is ülni. A medencében a víz tiszta, de eléggé hideg (13 fokos), a gyógyvízbe lépcsőn lehet belemenni. A helyszínen nem találtunk leírást a víz összetételére, kezelési, használati útmutatóra. Az interneten kutakodva egy 1921-ben készült elemzést találtam: „mely sós, nátrium-bikarbonátos, kalcium-magnézium tartalmú, hypotonvíz, és idült mozgásszervi és nőgyógyászati panaszokra, valamint ivókúraként idült gyomor-, bél-, máj- és epeút-bántalmakra javallott”. (Forrás: Kovács Áron csíkszeredai építész honlapja.)

A medencétől a forrásvíz keskeny favályúban folyik lefele a dombon, egészen az iszap- dögönyözőig. A csatornarendszert úgy alakították ki, hogy a végén  a lefolyó vízben lehessen zuhanyozni,  jelenleg a csatorna száraz volt. Az iszapos medence kisebb, de ez is ki van padozva, és faragott oszlopok díszítik.  Az oszlopok festése már kopott. A medence egyik oldalán ülőpadok vannak, mögötte nádas, mellette pedig egy vesszőkassal kialakított forrás. A gaz elkezdte benőni a forrást, ennek ellenére még csörgedezik a víz, amit mi is megkóstoltunk (Gróf is akarta, de kapott az orrára), enyhén sós, szénsavmentes ásványvíz íze volt.
.: illesztések :.
.: árnyékszék a feredő sarkában :.
A vizesmedencétől deszkaösvény vezet a férfi és a női öltözőkig, az iszapmedencétől pedig a budiig. Sajnos utóbbi néhány deszkáját már felszedték. Érdemes nagyban megnézni az árnyékszéken a jelöléseket, nagyon ötletes (Mindenlébenkanál Grófnak is tetszik). A felújítók igyekeztek minden részletre aprólékosan odafigyelni, igényesen elkészítették és díszítették az összes építményt, profi  és lelkes népi és tájépítészeti munkát végeztek. Ezt természetesen laikusként írom, de lenyűgözött minket a részletek kidolgozottsága, az egész feredő hangulata. Természetes büszkeség töltött el, hogy helyiek, helyi igényeknek ilyen minőségű munkát végeztek. A faluban érdeklődve már árnyalódott ez a büszkeség, de végül kicsi keresés és utánaolvasás után úgy gondolom, hogy egy nagyon szép kezdeményezés eredménye ez a felújított fürdő. A helyi gyógyvizekről már Orbán Balázs is említést tesz, az első deszkaépületet 1911-ben építették, majd kisebb-nagyobb szünetekkel egészen 1977-ig üzemelt itt a helyi jelentőségű feredő, amikor a földrengés elpusztította. 2006-ig kellett várni, amikor a Székelyföldi Fürdőépítő Kaláka egyik állomását ide szervezték és több intézmény, alapítvány összefogásával, helyi szakemberek, önkéntesek és magyarországi tájépítészek munkájával felújították az addigra teljesen eltűnt feredőt. A munkák során készített fotóalbum itt látható.
.: fedett építmény a feredőben :.
.: ... :.
.: töredező rozetta :.
Szomorúság a történetben, hogy még csak az 5. évét betöltő feredőn, már látszanak a hanyagság, rombolás és az enyészet nyomai. Ilyenek a fentebb említett deszkaeltűnések, de a faragott díszek jó része már letörött, a vesszőépítmények eltűntek, a gaz az eredetileg rendezett környezetet elkezdte benőni, van tábla ami leesett, másokon a felirat nem olvasható. Vannak feredezők akik tevékenységükkel igyekeznek pótolni a letűnő feliratokat. Itt-ott a fába vésve láthatjuk ezeket, egyesek helyi tabukra hívják fel a figyelmet. Végszóként ajánlom mindenkinek akinek erre adódik dolga, hogy álljon meg Karácsonyfalva szélén, a Dungó-feredő táblánál sirüljön jobbra és áztassa pár percig a lábát a bodzafa árnyékában. További kedvcsináláshoz olvassátok el Láng Zsolt ide vonatkozó írását: link.

aeduard

5 megjegyzés:

Szabi írta...

erdekes ez a feredo, es meg csodalom, hogy ennyire is megmaradt...

Szarumajer írta...

Egy kis kiegészites: a táblákat a helybéli születésű, most Franciaországban élő Tőkés Erzsébet Lenke festette. Ugyancsak ő a karácsonyfalvi festett-faragott táblákat is.
Részemről sajnálom, hogy a fürdőépítő kalákák munkáját a helyiek nem igazán tartják karban, nem volna nagy erőfeszítés évente néhány deszkát kicserélni.

A fürdőépítők csak természetes, kezeletlen fát használtak, ami hamar elkorhad, ezt mindenki döntse el magának jó döntés volt-e vagy rossz...

Szarumajer írta...

Egy látogatást megér a fenyves aljában a híres szelídgesztenyés is, főleg ősszel, amikor érik... :)

aeduard írta...

Olvastam arról a gesztenyésről...majd megyünk :)

erdővidék írta...

Ez nagyon jó.
Dungó feredő.
Érdekes, az Olaszteleki határban is volt Dungó...
...Feketés, Rezső lapos, Délre menő, Őrhegy, Szökő borvíz, Bolond borvíz, Orosz út, Egrös stb.
(az említett Feketésnél volt nálunk is egy famedencés feredő; s a Feketés is un. "szökő borvíz" volt; azaz fenti kifolyású,erős sugarú kilövelő borvíz; úgy lehetett inni belőle, hogy egy hosszú nádszálat kellett használni, erősen hidrogén karbonátos volt!Ha az akkori módszer szerint "borvizes űvegbe tőtötték s bédugták terebúza csutikával" akkor a csutikát kilőtte úgy, "hogy egy nagyot szólt" és kb. egy hét használat után a borvizes üveg erősen megsárgult és "ki lehetött mosni üveg mosó savval" :D )
Üdv.

Instagram