Bözödújfalusi mementó

Tavasszal bejárta a romániai magyar sajtót a hír, hogy leengedik a Bözödújfalusi-víztározó vizét. Az ok az irányítótoronyhoz vezető híd sérülése, amihez azonnali javítási munkálatokat rendeltek el. Nem lenne ez akkora szenzáció, ha a tó hátsó részében nem lenne ott az elárasztott Bözödújfalu maradványa. A település a falurombolás szimbólumává vált, annak ellenére, hogy nem kötődik egyértelműen az 1988-ban bejelentett településszitematizálási tervhez, hiszen a gátat már korábban elkezdték építeni.
Az elmúlt hosszú hétvégén otthon jártam és jó ötletnek tűnt meglátogatni a víztározót. Ezek a fotós kiruccanások csak részben szólnak fényképkészítésről, meghatározó mindig a társaság, az út. Ezúttal Botival és Lóránttal közösen indultunk útnak.

.: az elmúlt több mint 25 év elegyengette a dimbes-dombos tájat :.

.: a laza tavi üledékbe újra bevág a Küsmöd-patak :.

.: egykori gyümölcsösök, ligetek maradványai :.

.: fakerítés szegényes épülettel az udvar sarkában :.

.: nagyobb udvar betonkerítéssel és tehetősebb házzal :.

.: egykori út a Küsmöd-patak árterén átvezető töltésen :.

.: sok volt az elhullott kagyló és rák, ezt a példányt elég sokan megnézték :.

.: Lóránt kolléga kérésre modellt ült :.

.: Boti pózolt magától :.

.: enyésző székely porta a tó partján, tájházzá, emlékszobává lehetne alakítani :.

.: emlékhely :.
A látogatás élménye velem maradt. Egyrészt az egykori falu évszázados története, a vallási sokszínűsége, emberi sorsok és történetek helyszíne veszett el, másrészt árvízvédelmi célú gát sok küküllőmenti települést védett meg a nagyvíztől. A tó környékén egymást érik a hétvégi házak, kikötött csónakok, ami azt sugallja, hogy az emberek túlléptek a falu elvesztésének tragédiáján és kiaknázzák az új körülmények adta lehetőségeket. Persze lehet, hogy lett volna lehetőség kompromisszumos megoldásra, pl. kisebb gát és vízmagasság. Ha a jelenben történne a gátépítés és feltöltés egész biztosan sokkal nagyobb civil ellenállásba ütközne a projekt, de a diktatúra utolsó éveiben és a rendszerváltás után közvetlenül ilyen szerveződés nem létezett. Vitatott, akár sokkal nagyobb léptékű építkezések most is vannak, pl. az Ilisu-gát Törökországban.
Végső soron mi is csak katasztrófa turisták voltunk, fotóztunk és továbbmentünk.

aeduard

Nincsenek megjegyzések:

Instagram