Délután váralmáson


A vasárnapi kirándulásra kerestük a helyszínt és ráakadtam a Kalotaszeg nevezetességeit bemutató román nyelvű honlapra. Meglepetésemre a honlap nem mellőzi a magyar vonatkozású tartalmakat.
A délutáni sétára három helyszínt néztünk ki, az Almási-várat, egy kisebb vízmosást Váralmástól észak-nyugatra, illetve egy barlangot Almástamási határában. Utóbbit végül elnapoltuk, de így is egy tartalmas hétzáró volt.
 A kirándulás elsődleges úti célja az almási várrom volt. A vár még álló öregtornya jól látható Váralmásról, a falutól mintegy 1,5 km-re délkeletre emelkedik ki az erdőből. Jó minőségű mezei úton kb. 150 m-re lehet autóval megközelíteni. A helyszíni tapasztalatok azonban kiábrándítóak, de általánosságban jellemzőek a nem kiemelt fontosságú (pl. Törcsvár, Vajdahunyadi vár) történelmi emlékhelyekre. Az azt hiszem alap, hogy az erre tévedőnek semmiféle ismertető anyag nem létezik. Tovább a torony egész környezete elvadult, szinte élvezhetetlenül benőtte az erdő. A táj azért kárpótol valamelyest. Az út egy árnyas bükkös-tölgyes erdőn keresztül vezet, ráadásul egy imponáló sziklaszoros is keresztezhetünk utunk során.

.: szurdok oligocén homokkőben :.

.: toronyrészlet a gerincről :.

.: a torony elvadul környezete :.

.: a csapat piknikezik :.

.: közben jut idő egy kis lelki feltöltődésre :.

.: a vízmosás a Bábony-patak völgyében nem volt túl látványos :.

.: alszegi táj napnyugta előtt az Almás és Nádas-patak vízválasztójáról :.

aeduard

Nincsenek megjegyzések:

Instagram