Sárkányok kertje hajnalban

Szilágy megye egyik leglátványosabb természeti képződménye a Sárkányok kertje. Autóval Zsibótól mindössze 15 – 20 perc. Mivel első sorban geológiai látványosság, gyakran látogatjuk, a blogon is több bejegyzés született.
A „kert” a Természetvédelmi Világszövetség osztályozása alapján III-as kategóriájú, emlékpark. Ez Romániában országos jelentőségű védett övezetnek felel meg.
Kialakulása változatos összetételű (agyag, homok, mikrokonglomerátum) oligocén – alsó miocén rétegekhez kapcsolódik, amelyek völgy irányba (dél fele) dőlnek. Az összlet tagolásához hozzájárult a völgy mentén húzódó törésvonal, amely elősegíti a csapadék beszivárgását, felgyorsítva a lepusztulást. A különböző kőzettípusok erózióval szembeni ellenállása eltérő, így egyes oszlopok magasabbak, míg mások hamarabb elkopnak. A jelenlegi állapotban a legmagasabb oszlopok 12 – 15 m-re emelkednek.
A természetvédelmi terület romániai viszonylatban jól karban tartva. Van kövezett és természetes turistaösvény, viszonylag tiszta, kevés a szemét, és elég kevés a falfirka is. A jelenlegi állapotában mégis csalódást okozott, ugyanis az erdő szinte teljesen benőtte a „kertet”. Mostani állapotában a kilátókról csak a legmagasabb oszlopok teteje látható, ami szerintem elvesz a terület egyediségéből. Így vadregényesebb felfedezni lentről, de egyben kevésbé látványos.
Hiányzik egy tisztességes, többnyelvű leírás, hogy ne csak az alakzatok különböző fantázianeveivel maradjon a látogató. Ezen kívül nem messze a bejárattól egy focipályát építettek, ami egyáltalán nem illik a környezetbe. Ráadásul vonzza azokat a turistákat amelyek nem a természeti értékekért látogatnak a Sárkányok kertjébe, hanem sütni, inni, labdát rúgni...kifelejtettem a manelet.





.: törés mentén kialakult szűk folyosó :.
.: lokális erózió, utoljára Jordániában láttam ilyen jelenséget :.

.: a konglomerátumból visszamaradt kavics gyöngyök egy lepusztuló oszlop tetején :.

.: hámló homokkő :.

.: a legismertebb alakzat, a Szerzetesek :.

aeduard

Nincsenek megjegyzések:

Instagram