Ökrök-vízesés és Sebesvár

2002 nyara, elsőéves terepgyakorlaton voltunk Vársonkolyoson. Egy halvány emlék maradt arról, hogy egyik nap a túránk valami többlépcsős vízeséshez volt. Foszlányok: vonattal is utaztunk, jakuzzi-szerű lépcsős vízesés amibe bele lehet ülni, Barátka, Szabi ugrani akar, Tibinek majdnem belevágtam a lábába a geológus kalapácsot (utóbbi lehet, hogy nem ekkor történt). Aztán elfelejtettem a vízesés nevét és a helyet is. Sokkal később beszéltem Szabinak róla, és szerencsémre ő rögtön rávágta: Cascada Boiului, Barátka felett. Aztán újabb sok évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy egyszer egy egynapos kiruccanás elsődleges úti célja legyen.

A fenti történetből következik, hogy Szabiékkal együtt illett elmenni. Végül egy jó kis séta kerekedett belőle. Szabival ketten felmásztunk a fenti, kisebb zubogókhoz és megtaláltuk azokat a mészkőteknőket amelyekbe anno bele is ültünk (vagy nem, a fene emlékszik már rá). Szabi a fenti képen látható nagy vízesésről akart leugrani, de végül nem vállalta be.

Hazafele belefért még egy kis kitérő, és a sebesvári középkori vár csak egy rövid kitérőre van a főúttól. Olvastam, hogy felújították a várat, így még inkább kíváncsiak voltunk, legutóbb (2009) mikor arra jártunk meglehetősen romos állapotban volt. Természetesen a gyerekeknek is tetszett a várlátogatás, lőttünk íjjal és szedtünk őzlábgombát.










 

aeduard

Nincsenek megjegyzések:

Instagram