A fugadi Bánffy-kastély

A történet úgy kezdődött, hogy május elsején elindultunk egy gyulafehérvári vársétára. Útközben Máté elaludt és ahogy ilyenkor szokás, húzni kellett az időt, hogy minél hosszabban pihenjen. Eszembe jutott, hogy olvastam Bánffy Farkasról és a fugadi birtokról. Nagyenyed előtt pár kilométerrel bepötyögtük a GPS-be az új úti célt és máris fordultunk balra, keresztül a Maroson Csombordon és Magyarlapádon át Fugadra.
A falut nem lehet eltéveszteni, ugyanis a helyiek városi rangra emelték (lásd. utolsó fénykép). A faluban mentünk vagy 2 kört mire megtaláltuk a kastélyt. Én mentem volna tovább, de Orsi rávett, hogy ha már idáig elautóztunk nézzük meg, hogy be lehet-e menni. Az udvaron egy turistabusz parkolt, a házban és a kastélyparkban vendégek lézengtek. Bár a kastély hivatalosan nem látogatható, Farkas személyesen biztatott, hogy bátran járjuk körbe. Kedves emberek voltak, még ebéddel is kínáltak.
A barokk kastély a XVIII század közepén épült, kétszer építették át, 1812-ben és 1937-ben. Az 1949-es államosítás után iskola működött az épületben, a család 2004-ben kapta vissza. Részletes leírást a Kastély Erdélyben honlapon lehet találni.


.: a kastély déli irányból nézve :.

.: Mátét egyelőre a pitypangok jobban érdeklik :.

.: a kastély homlokzatán a Bánffy (bárói) és a Zeyk címer :.

.: az épület felújításra vár, a délnyugati sarok valószínűleg megsüllyedt, hosszanti repedések láthatók abba az irányba (ahogy a képen látszik, nem csak az épület csúszott meg)  :.

.: emeleti feljáró :.

.: kísértet abakusszal :.

.: jelenleg egyetlen teremben maradtak meg a XX. századi szocreál freskók. Ezeket valószínűleg az alkotás üzenete mentette meg a pusztítástól. A kérdés csak az, hogy az átszerkesztés az iskola bezárása utáni vagy már a tanulók is újragondolva olvasták a világ gyerekeinek akaratát) :.

.: a pincében kolbászok száradnak :.

.: szóval city, vagy Csuguzel Csiti, biztos így olvassák az idősebbek :.

aeduard

Nincsenek megjegyzések:

Instagram