Távolkeleti egzotikum Nádaskóródról


A helyszín Nádaskóród, Kolozsvártól mindössze 10 km-re, a Papfalvi-patak völgyében. A címben szereplő egzotikumok a fenti nagyméretű fésűskagylók (pectenfélék), mivel az Indiai-óceánból származnak. A találkozásra azonban 20 millió évet kellett várni. A történet röviden a következő.
Az egykori Tethys-óceán nyugati részén létrejött egy Parathetysnek nevezett beltenger. A mai Németország és az Aral-tó között terült el, délről a már kiemelkedő Alpok hegyrendszer választotta el a világóceántól. Az elzárt tengerben egy sajátos, a többi óceántól eltérő élővilág alakult ki. Időnként megnyílt a kapcsolat a világóceán és a Paratethys között, ilyen esemény volt kb. 20 millió évvel ezelőtt a Miocén kor kezdetén. Ekkor vándoroltak a nagyméretű fésűskagylók az Indiai-óceán felől a az itteni tengerbe, és végül a mai Erdély területére is.
Másik részről egy maroknyi ember (Geri és családja, István és párja, illetve mi hárman) 2017 októberének utolsó meleg vasárnapján eldöntötte, hogy elindul ősmaradványokat keresni. Első látásra céltalanul bóklászó turistáknak látszottak, pedig komoly küldetéstudat vezérelte: a Nádaskóródi Homok Formáció nagyméretű fésűskagylóit – amit a fiatalabbak csak hableánykagylónak neveznek – akarták felkutatni. Mivel a szerencse és a kalapácsaink velünk voltak, ezért a találkozás 20 millió év türelmetlen várakozás után végre beteljesedett.


.: ez előőrs :.

.: a kemény mag :) :.

.: és az utóvéd a szerszámosvödörrel :.

.: a csapat a kóródi homokbánya szélén :.

.: és a nagyméretű (5 - 8 cm-es példányok) pecten gruppen :.
A kirándulás során főként kalapácsolás volt, gyűjtés kevesebb. A könnyen elérhető felszínközeli példányok nagyon törékenyek, így inkább fényképen maradtak meg. A kóródi pectenekről részletesebben Wanek Ferenc Szabadságban megjelent cikkében lehet olvasni.

aeduard

2 megjegyzés:

Grimpix írta...

Erről jut eszembe, nem tudsz véletlenül valami olyan interaktív térképet, mint a Googlemaps, amit időben lehet tologatni millió éveket? Irtó izgi játék lenne mittudom százezer év/s sebességgel lejátszani egyes mozgásokat.

aeduard írta...

Sajnos olyan térképet ami annyira interaktív mint a GE nem tudok, de vannak modellek a kontinensek helyzetéről az évmilliók során, és ezt térképi formában is meg lehet nézni. Ezt a honlapot link érdemes nézni és a MATTHEWS2016 modellt.
Van még egy érdekes projekt, ami nem időben utaztat, hanem mélységben: link

Instagram