Újabb őszi kirándulás Kalotaszegen


Vasárnap újra Kalotaszegen barangoltunk. Ezúttal Szabiékkal látogattunk meg két helyszín, előbb a Varjúvárat Sztánán, később a Pányiki-szorost. A távolság légvonalban csupán 9 km.
Bár a Varjúvár Sztánához tartozik, a falutól jelentős távolságra van, autóval sokkal ésszerűbben meg lehet közelíteni Kalotanádas felől. Száraz időben a földút jól járható, ráadásul ki is van táblázva. Románul "Cetate" van kiírva, ami megtévesztő lehet, hiszen a Varjúvár inkább egy ház/villa, de semmiképpen sem vár. Ennek ellenére a környék mesés, különösen így ősszel. Érdemes felkeresni.
A Pániki-szoros azonban vegyes emléket hagyott. A környék hasonlóan szép, távolról (vagyis fentről) rendkívül látványos. Elérni egyszerű, Gyerőfalva a Kolozsvár - Bánffyhunyad közötti úton van. Az autót a faluban lehet hagyni (érdemes az ortodox fatemplom alatt) és onnan egy 10 perces séta a szoros bejárata. A szorost, pontosabban a Pányiki-vízesést a google térkép is jelöli, így lehetetlen eltéveszteni. Felfedezni, bejárni viszont szinte lehetetlen. Infrastruktúra, jelzés nulla, a táj el van vadulva, civilizációra csak a szemét utal. A patak szemetes, tele van műanyag hulladékkal, a víz habos, szennyezett. Kár érte. Azért érdemes azért ejteni, mivel a szoros bejárata fölötti sziklás rész nehézség nélkül elérhető és onnan belátható az egész völgy.

.: várkapu :.

.: a paparazzó csapat a Varjúvár fölött:.

.: a Pányiki-szoros bejárata :.

.: a habos vízesés :.

.: elvadult növényzet :.

.: az egykori bakterház omladozik :.

.: a völgy fentről :.

.: a csapat a nap végén :.

aeduard

1 megjegyzés:

Unknown írta...

Jó napot kívánok,
egy szál kérdésem van Önhöz: mit jelent az "elvadult növényzet"? Netán a "civilizált növényzet" ellentéte lenne?
Tiszetelettel,
Vincze Z.

Instagram